
It’s time to exercise your rights under Clause 12 of the  
Public Health System Nurses’ and Midwives’ (State) Award. 

The on-call allowance is a payment set out in the Award in 
addition to your hourly rate of pay to compensate you for 
being ready and able to return to work, if required, during 
your free time. It is paid for a minimum of eight hours.

There are strict rules on when this allowance apply, so 
below are the different ways in which you can be on-call 
and how they apply:  

When do I get the on-call allowance?
This allowance is payable if you are rostered 
on-call, meaning to be ready and able to return 
to work if required, between two rostered 

shifts, during a meal break and on a day off (see below). 
Depending on the unit you work in, you will most likely be 
required to participate in some type of an on-call roster.

The on-call allowance for being available between rostered 
shifts is payable per hour for a minimum of eight hours. If 
you are recalled to work then overtime rates will apply.

I am often asked to return to work 
during my meal break or to stay in 
a particular area. Should I get the 
on-call allowance? 

Yes. It is the Association’s position that employees should 
always take their meal breaks (see Know Your Rights – 
Take Your Breaks). However, there may be times when 
you are asked to be ready to return to work, if required, 
or where you may not be able to leave the facility (for 
security reasons, for example). On those occasions you 
should receive the on-call meal break allowance and 

overtime rates would apply for work done during your 
meal break.  

If this happens often you should speak with your local 
Branch about it.  

What are the restrictions of when 
I can be rostered on-call? 
The Award provides very strict restrictions 

on this. You should not be rostered to be on-call on 
your days off. The Award provides for employees 
to be rostered on-call on days off only in extreme 
circumstances, which must be agreed to between your 
employer and the Association. 

You should also not be rostered on-call on: 
•	 the day prior to commencing leave
•	 while on leave or
•	 the day prior to your rostered day off.

How does the 10 hour break 
between shifts apply when on-call?
You must have 10 hours break between each 
rostered shift (Clause 4). If it looks like you 
won’t get your break, alert your NUM. 

If have any concerns that you are not 
getting paid your Award entitlements 
in relation to the in-charge allowance, 
contact the Association for advice on 
1300 367 962
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Being part of the Association means we have more collective power  
to deliver positive change on pay and conditions at your work.  
Join us today and together, we can make our future stronger.

NOT A MEMBER  
OF THE NSWNMA?


